top of page
  • C-J Natur

Fiskerikonsulenten spånar del 1

Uppdaterat: 23 apr. 2020

Nu har vi kommit in en bra bit in i april månad och det märks att våren har anlänt. Idag såg jag den svartvita flugsnapparen, ett säkert tecken för att vi har en varmare tid framför oss. Under de senaste veckorna har jag följt upp groddjur runt mitt hem i Torsås kommun. I år tänkte jag följa upp detta lite mer systematiskt och skriva ihop en rapport om detta vad det lider.


Jag har kommit igång med mitt företag på ett bra sätt, nya uppdrag dyker in från olika håll. Det är spännande att driva företag. Nya nätverk skapas och till och med bokföring kan, när man är utvilad, kännas stimulerande. För dörren väntar inventeringar av naturvärden, stormusslor och fisk. Ett par guidningar ska jag också genomföra vid den vackra Emån. Hittills har jag utfört bland annat dessa uppdrag:

· Förstudie fisketurism för tre kommuner.

· Inventering av diken.

· Förstudie och projektering av våtmark på Öland.

· Förstudie av damm med vattensalamander i Kronobergs län.

· Framtagande av förslag på vattenåtgärder för vattenråd.


Flera projekt pågår, bland annat jobb med en fiskevårdsplan i Blekinge.


Coronaviruset har förändrat mycket i samhället. Många möten sker nu digitalt. De flesta gånger går detta att lösa på ett bra sätt. Det har dock varit ansträngande på många håll och det jag hoppas kan komma ut av detta är att vi verkligen tänker till på vad vi behöver. Vatten är en viktig del av detta. Nog borde vårt land stå bättre rustat?


Jag satt för några dagar sedan och experimenterade med GIS. GIS har många användningsområden, i min bransch används det flitigt för att visa naturvärden, inom planarbeten och som underlag. Jag roade mig en stund med att lägga in var jag skickade iväg de första exemplaren av min nya bok. Så blev kartan. Hela södra Sverige finns representerad men jag ställer mig frågan. När ska metarna i norra halvan komma igång? För det finns massor av spännande metvatten norr om Dalälven.


Flera personer har hört av sig med positiva ord efter att de läst boken. Detta är några rader som jag fått in:


”2019 var en härlig vår och drivet större än den fria tiden. Dagarna var varma och jag hade närkontakt med både huggorm och kopparödla. Flera gånger såg jag kungsfiskare och naturen gav mycket energi. Bitarna började så smått falla på plats och jag tror att jag börjar förstå i vilken typ av område jag kan hitta de större färnorna i april-maj. Jag börjar även få förtroende för hur de ska tas. Två turer i slutet av april, där den andra precis innan månadsskiftet verkligen gav lön för mödan.” Alex Moberg

Alex Moberg med en fin färna. Fiske är väl precis som Alex skriver: naturupplevelser och det spännande när pusselbitarna faller på plats. Tack Alex för dina rapporter!

Jaha, detta var det första ”Fiskerikonsulenten spånar”. Jag hoppas att ni ska hitta något av värde i denna artikelserie. Skicka gärna en fråga eller kom med något förslag. Kanske tar jag upp en gammal tråd och skriver om fiskevård eller naturvård, eller så skriver jag enbart efter stundens tankar. Jag kommer skriva när lusten faller på. Håll utkik!


Ha det bra så hörs vi.

Med vänlig hälsning C-J Natur

Comments


bottom of page